9:00 - 18:00
Седем дни в седмицата
Сребро почерняло - как се почиства

Как да почистите среброто от потъмняване

Ние знаем болката ви! Тъй като сте намерили / намерихте тази статия, тогава трябва да изчистите среброто от чернота. Бързо, ефективно и за предпочитане без допълнителни разходи у дома.

За да спестим вашето време, прочетохме много публикации в Интернет, избрахме всички технологии и активни инструменти, които ще помогнат за избелването на сребърни бижута, консултирахме се с бижутери и тествахме всеки метод на практика.

И едва след това представиха информацията тук.

Използвайте със здраве!

Защо среброто потъмня

Всички собственици на сребърни изделия с течение на времето се чудят защо среброто потъмнява върху човешкото тяло и остава светло в кутия или друго място за съхранение.

Мнозина дори клонят към езотеричната версия - лоша енергия, щети, проклятия и други психически приказки, в които представителките на нежния пол и не само обичат да вярват. Може би има известна истина в това. Но това не е потвърдено от никого. Затова не бързайте да тичате с почернелите си пръстени, обеци, синджири, кръстове при бабата-гадателка. След посещение при нея декорациите няма да станат по-леки. И вашата енергия също е малко вероятно да се промени.

Всъщност причината за потъмнелото сребро има съвсем светско химическо обяснение. Има дори няколко:

  1. външни стимули. Основният враг на този метал е сероводородът. Взаимодействието на среброто със сярата и нейните оксиди причинява появата на чернота. За съжаление е невъзможно да се предпазят продуктите от влиянието на сероводорода. Той е навсякъде. Следователно, трябва да се примирите с факта, че рано или късно покритието на почерняващ филм е неизбежно.srebro potŭmnyalo
  2. нискокачествен метал. Нископробното сребро и нискокачествената лигатура са първите индикатори за бързото почерняване на сребърните бижута. И това неизбежно ще се случи само след няколко дни, дори и без излагане на агресивна среда.
  3. реакцията към козметика за грижа за тялото (сапун, душ гел) и домакински препарати също е причина за загубата на блясък на бижутата.
  4. човешка пот. При обилна субизолация среброто реагира с него, образувайки сулфид. И избледнява с времето. Между другото, обратно към езотериката. По-точно към знаците на нашите предци. Казаха, че среброто потъмнява върху болен човек или който скоро ще се разболее. Научно доказано е, че при някои заболявания в потта има повишено отделяне на сяра. И вече знаете как се работи с метал.
  5. подкожна мазнина. Той насърчава адхезията на прах, мръсотия, сажди.
  6. неправилна грижа и грешки при съхранение. Металът 925 съдържа мед, която има тенденция да се окислява. Това се доказва от неестетично зелено покритие с неприятна миризма. Такава коварна изненада очаква тези, които обичат да носят, например, пръстен дълго време. Изложена е на битова химия, мазнина от съдове, частици храна, заседнали в близост до камъни и др. Дори след дълго носене блясъкът не се губи. Но веднага щом го свалите, оставете го на рафта за няколко дни или седмици и пръстенът ще потъмнее, ще стане зелен ... Факт е, че с постоянното износване на аксесоара повърхността му се почиства при измиване на ръцете . Но ако след отстраняване върху него останат вещества, те бавно влизат в контакт с медта и среброто. Ето защо, преди да оставите бижутата „да почиват“, те трябва да бъдат почистени.

За да удължат „брилянтния живот“ на бижутата, бижутерите нанасят тънък слой родий.

Но не се разстройвайте, ако видите появата на черно върху среброто. Това е неизбежен процес дори за най-висококачествения висококачествен метал 925.

Но има и добри новини. По-долу можете да намерите най-ефективните доказани методи, които ви позволяват бързо да почистите среброто у дома. И отново ще блести!

Как да почистите потъмняло сребро

Най-лесният и бърз начин е да отидете до най-близката работилница за бижута и да поверите този въпрос на професионалист. Резултатът е 100% ефективен и продуктът е като нов. Но услугата струва пари.как да почистите среброто

Вторият вариант е да направите почистването със собствените си ръце у дома. Има много ефективни методи за премахване на чернотата от среброто. Но първо трябва да се подготвите за предстоящата манипулация:

  • изследване на състава на метала. Внимавайте, ако не знаете точно от какъв материал е направена украсата и състава на примесите.
  • помислете за вложки (някои камъни са много крехки), закопчалки, релефни извивки.

Моля, обърнете внимание на важното правило! Когато почиствате сребърни прибори, избягвайте големи температурни колебания. Също така не използвайте четки или твърди кърпи.

Изборът на препарат за почистване на сребро зависи от вас. Можете да използвате специализирани решения, които се продават в магазините за бижута. Струва си да се вземе предвид степента на замърсяване:

  1. Изгнаници. За премахване се използва механично почистване. Взема се абразив със средна твърдост, който полира метала. Тежката артилерия под формата на амоняк, амоняк и ултразвук също ще помогнат.
  2. Не е силен. Дори пени вещества ще ви помогнат да се справите с тях, повечето от които определено имате у дома: сапунен разтвор, оцет, паста за зъби ...

Ще анализираме по-подробно всяко от импровизираните средства.

как да почистите сребро с амонякПочистване на сребро с амоняк

Амонякът 100% се справя с елиминирането на почерняването. Лесно разтваря оксиди и сулфиди по повърхността на потъмнял сребърен пръстен, обеци или верижка и им връща оригиналния блясък и цвят.

За почистване с амоняк ви трябва само буркан с херметичен капак. Поставете продукта в контейнер, напълнете до пълно потапяне, плътно затворете капака. Почистването продължава 5-10 минути. За да ускорите процеса, разклатете резервоара. Но само ако няма камъни по бижутата.

Друг често срещан е разтвор от вода и амоняк 1:10. Оставяме предметите в него за половин час. Може и по-дълго. Той не само ще премахне чернотата от метала, но и ще помогне за изсветляване на потъмнелите камъни.

Разтворът на амоняк нежно почиства чернината, мръсотията, мазнините, без да уврежда повърхността.

как да почистите среброто с водороден прекисПочистване на сребро с пероксид

Можете да опитате да почистите по два начина:

  1. чист водороден пероксид. Ефективно, но не винаги. В зависимост от количеството примеси в метала, пероксидът може да окисли или редуцира съединението. Следователно ще получите или добре избелена украса, или с докосване и петна.
  2. разтвор на пероксид с амоняк 1:1. Оставете продукта в него за 20 минути. Не забравяйте да затворите съда с капак, тъй като миризмата не е приятна. След изтичане на времето извадете продукта и го изплакнете с топла, чиста вода. Подсушете и полирайте с мека кърпа, за да върнете блясъка.

Не използвайте втория метод за евтини продукти, в които вложките са залепени.

Как да почистите сребро със сода бикарбонат и фолио

Това е най-често срещаният начин. Гарантира бързи и перфектни резултати. Ще ви трябва вода, сода за хляб и фолио:Как да почистите сребро със сода бикарбонат и фолио

  • Сварете вода и добавете към нея сода с изчислението 50 g на 1 литър вода.
  • Потопете потъмнелите бижута в буркана и ги напълнете с горещ разтвор.
  • Потопете лента от алуминиево фолио в разтвора.
  • Оставете да действа 15-20 минути.

Изплакнете под чешмяна вода и подсушете с мека кърпа. Можете да използвате кърпички за очила или естествена памучна кърпа.

Като краен резултат почерняването изчезва, а блясъкът и красотата се връщат на бижуто, сякаш току-що сте го купили днес.

Среброто можете да почистите и само със сода. Направете паста от него, като добавите малко количество вода. Внимателно разтрийте продукта с него, след това изплакнете и избършете.

Методът за почистване на сребро със сода категорично не е подходящ за бижута с камъни. Това важи особено за перли, кехлибар, диаманти, корали, тюркоаз.

Не използвайте суха сода за хляб. Действа като абразив и оставя нежелани малки драскотини.

Как да почистите сребро с оцет

почистете среброто с оцетДобрият стар оцет определено ще се намери у дома на всяка домакиня. Ще ви трябва 6% или 9% оцетен разтвор. За най-добър ефект загрейте до температура от приблизително 50 C. Измиването на среброто с малко замърсяване ще отнеме около 20 минути. За стари предмети, които отдавна не са достигнали ръцете, ще отнеме 2-3 часа.

След процедурата не забравяйте да изплакнете добре и избършете бижутата на сухо.

Можете да опитате и друга манипулация. В буркан с украса се изсипват 2 с.л. л. сода и налейте оцет. Сместа ще шупне енергично. Оставете за 2 часа, след това изплакнете и подсушете.

Как да почистите сребро с лимонена киселина

Лесната и надеждна процедура за почистване „лимон“ е подходяща за средно замърсени бижута. За това трябва да подготвите:Как да почистите сребро с лимонена киселина

  • малка тенджера
  • 0,5 л чиста вода
  • 100 г лимонена киселина (5 супени лъжици)
  • мека кърпа за избърсване.

Изсипете киселина във вода. Потопете среброто в разтвора. Оставете да заври на слаб огън и покрийте с капак. За да постигнете най-добър ефект, поставете меден предмет на дъното на съда. Оставете да поври половин час. След това изплакнете с вода и полирайте с кърпа.

Има шанс чернотата да не слезе. Това означава, че замърсяването е старо и силно окислено. Пероксидът и амонякът ще ви помогнат да се справите с тях.

Почистване на сребро с паста за зъби

как да почистите сребро с паста за зъбиВажно е да използвате най-обикновена паста без примеси. За работа ви трябва и мека четка или най-добре кърпа. Навлажнете го, нанесете малко количество паста за зъби и я втрийте в потъмнелия продукт. Това трябва да се направи много внимателно, за да не се надраска металът.

Получете най-добър ефект с използването на прах за зъби. Но преди да го използвате, помислете два пъти дали си заслужава. Това е най-деликатната опция за почистване и отнема много време. Използва се предимно за предмети с ниска стойност. Тъй като лошият начин също е начин и някои го използват, ще обясним как да го направите.

Направете полутечна маса от зъбния прах. Нанесете върху влажна мека кърпа. Избършете продукта само в една посока, за да минимизирате появата на микродраскотини.

Comments

Write Comment